Článek Nová inspirace na vánoční stůl přinesl pár tipů jak si Vánoce užít v klidu a pohodě, nestresovat se a už vůbec ne z jídla. Představil dvě doporučení jak si dobře pochutnat, bez výčitek a přitom nepřibrat. Najdete v něm recept na zdravý bramborový salát, alternativu ke smaženému kaprovi i nápady na předkrmy a zdravější pohoštění na vánoční stůl.

V tomto článku se pojďme blíže zaměřit na vánoční cukroví. Rádi byste napekli několik druhů cukroví, aby vám to dodalo vánoční atmosféru a provonělo celý domov, ale vůbec nevíte, kdy to máte všechno stihnout?

Přinášíme 3 triky, které vám přípravu cukroví zjednoduší:

  1. Domluvte se na pečení s kamarádkou, s maminkou nebo zapojte děti. Ve dvou se to lépe táhne a je u toho i legrace. Já si k přípravě cukroví dávám s kamarádkou víno a probereme u toho spoustu věcí 🙂
  2. Připravte si čtyři těsta, jednu polevu, strouhané ořechy a kokos – a hned z toho máte 8 různých druhů cukroví
  3. Když nestíháte péci udělejte aspoň pár jednoduchých nepečených druhů – to stihnete i na poslední chvíli před Vánoci

Cukroví není třeba se obávat, bez něj by prostě Vánoce neměli tu správnou atmosféru. I když ty klasické druhy cukroví jsou skutečná kalorická bomba. Průměrný Čech během Vánoc přibere 2-3 kg, ti „šikovnější“ 6kg i více. Největší strašák je právě cukroví, kvůli kombinaci velkého množství cukru, bílé mouky a tuku. Problémem může být, že ho většinou sníme velké množství, protože každý ten malý kousek je přece zanedbatelný. Takže je to vanilkový rohlíček sem, linecké tam…. Ani nevíme kolik jsme toho vlastně při povídání s rodinou nebo sledování pohádek snědli. Během Vánoc spořádá každý z nás v průměru přes 1kg cukroví!

Taky jsou tipy, jak si připravit výborné cukroví bez tzv. „bílých jedů“ (cukru, bílé mouky, tuku a kravského mléka):

  1. Vyměňte bílou mouku za celozrnnou nebo bezlepkovou
  2. Nahraďte rafinovaný cukr za med, obilný slad nebo sirup (agávový, datlový, rýžový)
  3. Zaměňte tučné a těžké krémy za zdravější, na bázi ořechového másla nebo agaru (želatina z červených mořských řas)
  4. Místo kravského mléka použijte mandlové nebo kokosové. Nejen že nezahlení vaše tělo a ulevíte svému trávení, navíc dá vašemu cukroví i lepší chuť a vůni. Uvidíte že i rodina ocení změnu mezi vašimi oblíbeným druhy cukroví.

Pro inspiraci přinášíme pár receptů na zdravé cukroví. A další tipy se dozvíte v článku Jak nepřibrat – ani přes Vánoce.